Zwitserse kazen: geliefde en smaakvolle favorieten op de feesttafel
Nu de zomer voorbij is, kijken we vooruit naar de feestdagen en het samenzijn met familie en vrienden. Het einde van het jaar heeft altijd iets magisch, en er is één ingrediënt dat die magie alleen maar versterkt: kaas. Kaas staat symbool voor gezelligheid en is een geliefde gast op de feesttafel, met eindeloze culinaire mogelijkheden: van verrassende aperitiefhapjes tot een royale raclette of hartverwarmende fondue. Laat je inspireren door de tips en combinaties van Zwitserse kazen, zodat je gasten van de ene smaakvolle verrassing in de andere vallen.

Fingerfood om van te genieten
Waarom niet eens iets origineels proberen dit jaar: een feestelijk aperitief in plaats van het traditionele kerstdiner? Het is ideaal voor grotere gezelschappen en eenvoudig van tevoren te bereiden, zodat jij volop kunt genieten van je gasten. Kaas is hierbij de perfecte keuze: op zichzelf geserveerd vormt het al een verrukkelijk gerecht. Kaas uit Zwitserland heeft enkele feestelijke en verrassende recepten samengesteld waarin iconische Zwitserse kazen de hoofdrol spelen. Denk bijvoorbeeld aan mini-kouglofs met een mooie krul Tête de Moine AOP of een taartje van aardappel en sint-jakobsschelpen met Zwitserse Emmentaler AOP. Heerlijke hapjes om met de hand of een dessertlepeltje van te genieten.
Laat je inspireren door deze gerechten met Zwitserse kaas
🧀 Fondue, gedeeld genot
Brood dopen in een gezamenlijke fonduepan... Alleen al de gedachte doet het water in de mond lopen! Fondue staat symbool voor harmonie en gezelligheid, en dat zijn precies de waarden die tijdens de feestdagen centraal staan. Geen wonder dat zoveel families op oudejaarsavond kiezen voor fondue. Wat heb je nodig? Een fonduepan, een brander en speciale vorken, maar vooral goede kaas! De perfecte fondue maak je met een mix van Zwitserse Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP, zoals in de traditionele Zwitserse “half-om-half fondue”. Deze combinatie geeft het gerecht zachtheid en karakter.
Probeer het traditionele recept voor de half-om-half fondue met Zwitserse Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP.
Fondue moitié-moitié.zip
ZIP 19 MB
Enkele tips voor een geslaagde fondue
- Geraspte kaas: om het perfecte mengsel te krijgen, moet je de kazen raspen voor je ze in de fonduepan laat smelten. Kies een rasp met grote gaten; zo krijg je dikke slierten kaas die gelijkmatiger smelten.
- De juiste balans: reken per persoon ongeveer 100 g Zwitserse Le Gruyère AOP en 100 g Vacherin Fribourgeois AOP.
- Knoflook voor extra smaak: wrijf de binnenkant van de fonduepan in met een half teentje knoflook voor je er de ingrediënten aan toevoegt. Zo geef je het mengsel een subtiel aroma.
- Vlot smeltproces: verwarm de witte wijn op een laag vuur. Zodra de wijn warm is, voeg je beetje bij beetje de kaas toe. Roer met een spatel en maak voortdurend achtjes, zodat het smeltproces gelijkmatig verloopt en de kaas niet aan de bodem van de fonduepan blijft plakken.
- Een constante temperatuur: gebruik een brander om de fondue op een laag tot middelhoog vuur te houden en om te voorkomen dat hij afkoelt of aanbrandt. Ter herinnering: de fondue mag het kookpunt niet bereiken!
🧀 Gesmolten Raclette du Valais AOP, puur genieten
Raclette du Valais AOP, afkomstig uit de Zwitserse regio Wallis, is veel meer dan zomaar een kaas. Dit topproduct, gemaakt van rauwe koemelk, staat symbool voor vakmanschap dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De smaak varieert afhankelijk van de regio: in weides in het dal is de smaak meer melkachtig, terwijl kazen uit beboste gebieden nuances van paddenstoel en spar bevatten.
Met zijn rijke en complexe smaken is Raclette du Valais AOP de ideale kaas voor een klassieke raclette. Maar hoe kies je nu de juiste kaas? Volgens Eddy Baillifard, ambassadeur van Raclette du Valais AOP, moet de kaas homogeen zijn en geen gaten bevatten. Om te testen of een kaas geschikt is voor raclette, druk je hem tussen duim en wijsvinger. De textuur moet een beetje meegeven, vergelijkbaar met boetseerklei.
Voor een perfecte Raclette du Valais AOP is een goed begin het halve werk: gebruik een elektrisch raclettetoestel en bescherm het onderstel van het kaaswiel met aluminiumfolie. Dit maakt schoonmaken een stuk eenvoudiger en voorkomt dat de onderkant van de kaas te heet wordt.
Meer tips om optimaal van je raclette te genieten:
- Haal de kaas tien minuten voor gebruik uit de verpakking zodat hij kan ademen.
- Houd bij een raclettetoestel rekening met de afstand tussen het verwarmingselement en de kaas. Laat bij een elektrisch toestel twee vingers tussen beide. Zorg voor voldoende afstand om te voorkomen dat de kaas verbrandt, maar dichtbij genoeg zodat hij goed kan smelten.
- Zodra kleine belletjes op de kaas verschijnen, is hij klaar om af te schrapen!
🧀 Klik hier voor meer receptsuggesties om de feestdagen voor te bereiden.
Voorbeelden zijn: Escargots in gegratineerde brioche met Zwitserse Emmentaler AOP, Mille-feuille van aardappels met L’Etivaz AOP en hazelnootolie, Risotto met kastanjes en paddenstoelen met Tête de Moine AOP.
Recepten.zip
ZIP 49 MB
Dol op Zwitserse kazen? Volg Kaas uit Zwitserland op Instagram of bezoek de officiële website voor meer informatie.
Beeldmateriaal in hoge resolutie vind je de newsroom van Kaas uit Zwitserland.
Voor meer informatie, contacteer:
Noëlle Tierie
Bodil van Boven