SMAKELIJKE LOVE STORIES

DE FAVORIETE KAZEN VAN ONZE KAASKENNERS

Het Zwitserse kazenpalet telt zo’n 590 verschillende kazen die het hele smaakpalet coveren. Van de klassieke Gruyère AOP die thuishoort op elke kaasplank tot de pittige, extra harde Sbrinz AOP. Logisch dat je enthousiast wordt of juist verbluft bent door dit grote aanbod. Daarom vroegen wij enkele echte foodies welke Zwitserse kaas hun hart bekoort en telkens weer voor een heerlijke smaakbeleving zorgt. Bij sommigen liefde op het eerste zicht, bij anderen een louter toevallige ontmoeting. Maar allemaal even overtuigd van hun liefde voor die ene specifieke kaas. 


DE DECADENTE EN SMEUIÏGE

Stasja Kapitonov is inmiddels alweer een paar jaar werkzaam bij 24Kitchen en schreef eerder voor ELLE eten. Haar favoriet is de Vacherin Mont-d’Or AOP, vernoemd naar een berg in de Jura op grens met Zwitserland en Frankrijk. De karakteristieke smaak ontstaat doordat de kaas bijeen wordt gehouden door een ‘ring’ van dennen-of sparrenschors. 

“Ik snak altijd naar Vacherin Mont-d’Or AOP. Dit is een zachte witschimmel en is niet altijd in het seizoen. Het is een stinkerd, maar dat maakt ‘m zo lekker. En hij is enorm zacht. Als je even niet oplet, loopt-ie weg. Als dit kaasje er weer is (in de winter) dan ligt hij bij me op de kaasplank. Met wat vijgenjam en een cracker.”

KAAS ID Vacherin Mont-d’Or AOP. ​ 

SOORT: Extra zachte. Deze kazen zijn gemaakt van rauwe melk en ze ondergaan een kort rijpingsproces. 

AFKOMST: Jura

SMAAK: De smaak is zoet met een vleugje boerenerf en ook de sparrenschors waarin de kaas wordt gerijpt is goed terug te herkennen.

GEBRUIK: Rijp is de Vacherin Mont-d’Or AOP. zo zacht dat je hem uit kunt lepelen. Je kunt 'm ook even in de oven zetten en opwarmen voor een ​ heerlijke lazy evening fondue.


DE KLASSIEKER

Pieter Kok, TV-chef bij Koffietijd en kookboekenschrijver gaat voor de klassieker. Hij heeft zijn carrière bij de radio op een lager pitje gezet om zich helemaal te storten op zijn grote liefde: koken!

“Ik loop helemaal warm voor een Gruyère AOP. Die kaas is zo ontzettend lekker in een aardappelgratin! Mooi pittig, maar toch ook een goeie smelter. Best of both worlds dus!"

KAAS ID: Le Gruyère AOP

SOORT: Harde kaas. Gruyère AOP is na minimaal 5 maanden rijp voor consumptie en na 7 tot 12 maanden vol gerijpt.

AFKOMST: Deze populaire kaas wordt al eeuwen volgens het traditionele recept in kaasmakerijen geproduceerd in de omgeving van het stadje Gruyères in het westen van Zwitserland.

SMAAK: Zijn fijne, complexe en elegante smaak dankt de kaas aan de eersteklas rauwe melk van koeien uit de Gruyerè regio. Gedurende het rijpingsproces worden de wielen met veel zorg in een pekelbad gedompeld en daarna regelmatig ingewreven met zout en water. Dankzij dit vocht ontwikkelt zich een vetachtige laag die de rijping versnelt. Dit geeft de kaas zijn unieke Gruyère-smaak.

GEBRUIK: Le Gruyère AOP neemt een vooraanstaande plaats in op kaasschotels en verschillende eetmomenten: ontbijt, tussendoortje, als dessert of als maaltijd zelf, zowel in koude als warme gerechten. Bovendien kan een echte fondue niet worden gemaakt zonder Gruyère AOP.


DE KLASSIEKER VERSUS DE ROMIGE

Belgische sterrenchef Lionel Rigolet verdiende bij Comme chez Soi maar liefst twee Michelinsterren en 18,5/20 bij Gault Millau. Lionel laat zich graag inspireren door de unieke smaak van onze Zwitserse kazen, hij kon dan ook moeilijk kiezen. 

“Ik heb twee favoriete Zwitserse kazen waar ik onmogelijk tussen kan kiezen. De Gruyère d’Alpage AOP omwille van zijn karakter, de finesse van de crème, zijn smaak en de complexiteit van aroma’s. La Tomme Fleurette de Rougemont wordt dan weer gesierd door zijn zachtheid, zijn romige smaak en de aroma’s die vrijkomen in je mond vanaf de eerste hap.”

KAAS ID La Tomme Fleurette de Rougemont

SOORT: Zachte kaas met gebloemde eetbare korst. Zachte kazen worden voornamelijk gemaakt op basis van gepasteuriseerde melk. In tegenstelling tot de langere rijpingstijd van de andere categorieën hoeft een zachte kaas maar enkele weken te rijpen. Bovendien hebben ze ook een hoger watergehalte. 

AFKOMST: Rougemont

SMAAK: Tomme Fleurette is een zeer romige kaas die iets uitloopt, en waarbij qua smaak de verse volle melk de boventoon voert.

GEBRUIK: Dit lekkere kaasje steelt de show op een kaasplank, maar is ook heerlijk als dessert.


DE MEEST PITTIGE

Joost van De Kaaskamer (foto: links) kan maar moeilijk kiezen, want ze maken zó veel moois. De Kaaskamer is al jaren een begrip in Amsterdam en levert aan de meest gastronomische restaurants in onze hoofdstad.

"Na lang nadenken ga ik toch voor de L'Etivaz AOP. Deze kruidige en aromatische Zwitserse bergkaas is de buurman van Le Gruyère AOP. Het gebied waar hij gemaakt wordt, ligt alleen nog iets hoger. Hoe hoger je gaat, hoe minder gras er groeit, dus de koeien voeden zich met klavers, bloemen en kruiden. En dat proef je!"

KAAS ID  L’Etivaz AOP

SOORT: L’Etivaz AOP is een harde rauwmelkse zomerkaas. Hij wordt gemaakt van mei tot oktober in meer dan 100 alpenweiden in de Vaud.

AFKOMST: Vaud

SMAAK: Smaakverschillen zijn afhankelijk van het voer van de koeien dat varieert van alm tot alm.

GEBRUIK: Afhankelijk van de rijpingsgraad wordt de kaas op drie verschillende manieren geserveerd: na 18 maanden kan hij fijn geschaafd worden in “rebibes” of rolletjes; vanaf 24 maanden kan de kaas met een aangepast mes worden verbrokkeld en bij de borrel worden geserveerd; geraspt of in schilfers geeft hij de final touch aan je gerechten.


DE MEEST GELIEFDE

Claartje van foodblog Foodnessnl houdt van Zwitserse kazen, omdat ze heel goed passen bij thee. Thee is een briljante combinatie met kaas, omdat het (net als wijn) hoog is in tannines. Haar favoriete combi? Emmentaler AOP met Green Mermaid Green Rose thee.

"Thee verwarmt je mond, waardoor de smaak van de kaas beter tot zijn recht komt. Omgekeerd kan kaas ook onverwachte diepere smaken naar boven halen in de thee; van fruitige tot rokerige accenten. De koning van de Zwitserse kazen gaat op een kaasplankje heel goed samen met een kopje groene thee met rozenblaadjes. De subtiel bloemige thee haalt de nootachtige smaak van de kaas meer omhoog, of die nu 4 maanden gerijpt is of minstens 8 maanden (Emmentaler AOP Réserve)."

KAAS ID  Emmentaler AOP

SOORT: De kaas heeft wereldwijd de titel "onbetwiste koning der kazen" verdiend.

AFKOMST: Bern

SMAAK: De verschillende rijpingsfasen bepalen de smaak van de Emmentaler AOP “Classic”, mild met een nootachtige toets, minstens 4 maanden rijping; "Reserve", volle smaak, minstens 8 maanden rijping; Grotgerijpt, met intense smaak, minstens 12 maanden rijping. "Emmentaler AOP Urtyp", uniek met zijn oersmaak, minstens 12 maanden rijping.

GEBRUIK: Emmentaler AOP is op z'n lekkerst uit het vuistje of in plakjes op de boterham. Verder kun je de geliefde kaas ook gebruiken in salades of voor ovenschotels.

HET HEERLIJKE GEHEIM VAN DE ALPENWEIDEN

 

Zwitserland is buiten een indrukwekkend paradijs met uitzonderlijke fauna en flora ook een culinair walhalla dat je smaakpapillen keer op keer weet te prikkelen. De creativiteit en de diepgewortelde traditie van de Zwitserse kaasmakers kent geen grenzen. Het geheim van de rijke smaak van Zwitserse kazen zit hem dan ook in de kwaliteit van de melk die gebruikt wordt.

Bij kazen met het AOP (Appellations d’Origine Protégées) -label of beschermde oorsprongsbenaming, is de melk afkomstig uit een duidelijk omschreven gebied. De melk wordt in deze streek tot kaas verwerkt en de kaas wordt daar tot de rijping van het product verzorgd. Controles gedurende elke fase van het productieproces moeten ervoor zorgen dat er aan de specifieke productie-eisen wordt voldaan. En dat geldt zowel voor de traditionele manier waarop de producten gemaakt worden als voor de grondstoffen zelf. Het kaaslabel op de onderzijde van elk kaaswiel staat dus borg voor eersteklas kwaliteit.

Check voor meer informatie en inspiratie:

https://www.instagram.com/cheesesfromswitzerland_benelux/

https://www.kaasuitzwitserland.nl/


Het persdossier en hoge resolutie beeldmateriaal kan je hieronder downloaden:

Favorite of Foodies.zip

ZIP - 206 Mb

 


Voor meer info, contacteer:

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Swiss Cheese

Neem contact op met

www.kaasuitzwitserland.nl