4 gouden tips om jouw fondue- of raclette-avond naar nieuwe hoogten te tillen!
Verrassende ingrediënten, spannende smaakcombinaties en originele recepten.
Raclette en fondue zijn ware cultgerechten. Al jarenlang maken we ze op dezelfde manier: we kiezen steeds voor de klassieke kazen, bijgerechten en wijnen. Deze herfst doorbreken we de routine! Denk aan onverwachte charcuterie, een onbekende kaas of speciale specerijen. Kaas uit Zwitserland onthult zijn geheimen om deze typische wintergerechten een originele twist te geven.
1/ Mix en match met kaas
Je fondue of raclette is maar zo goed als de kwaliteit van de kaas die je uitkiest. Om deze authentieke wintergerechten op tafel te zetten, zijn kwaliteitsvolle ingrediënten essentieel. Puriteinse fijnproevers zweren voor raclette bij Raclette du Valais AOP, maar als je van de platgetreden paden durft afwijken (zonder de Zwitserse terroir te verlaten), kan je ook kiezen voor een lekker romige Vacherin Fribourgeois AOP of een sterksmakende Appenzeller®. Voor fondue kennen we allemaal de klassieke fondue Moitié-Moitié op basis van Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP – twee kazen die je ook afzonderlijk tot fondue kan smelten. Maar in Zwitserland vinden we veel regionale verschillen die ons inspiratie bieden voor een nét iets andere fondue.
Zo maken ze in Centraal-Zwitserland fondue van Emmentaler AOP, Le Gruyère AOP Réserve en Sbrinz AOP.
In Le Valais durven ze zelfs tomaat in hun fondue mengen en gebruiken ze een mix van zowel Raclette du Valais AOP als Le Gruyère AOP.
In het Oosten wordt er dan weer Appenzeller® gemengd met Zwitserse Tilsiter en een flinke geut lokale cider!
Wil je een originele fondue op tafel zetten? Probeer dan de tomatenfondue uit Le Valais!
Ingrediënten
- 30 gr boter
- 1 teentje look, gepeld en in twee gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 3 tomaten, gepeld en in blokjes gesneden (zonder de pitjes)
- 2,5 dl witte wijn (bv Fendant)
- 500 gr Raclette du Valais AOP, geraspt
- 300 gr Emmentaler AOP, geraspt
- 4 afgestreken theelepels maïzena
- 1 klein glaasje kirsch
- Versgemalen zwarte peper
- Geraspte nootmuskaat
- Marjolein of oregano (optioneel)
Bereidingswijze
Smelt de boter in de fonduepan. Voeg de look, ui en tomatenblokjes toe. Laat even aanstoven en giet dan de witte wijn erbij. Voeg de kaas toe en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook terwijl je voortdurend roert. Los de maïzena op in de kirsch en giet bij de fondue. Breng opnieuw aan de kook terwijl je blijft roeren. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Voeg eventueel ook een snufje marjolein of oregano toe.
2/ Ga wild met charcuterie
Geen raclette of fondue die naam waardig zonder lekkere charcuterie! Gekookte of rauwe ham, zoals Jambon du Valais is een perfecte match voor gesmolten kaas, net als gedroogd vlees uit het Zwitsere Graubünden. Of geef je fondue een Italiaans tintje door coppa, bresaola of pancetta te serveren. Wie geen vlees eet, kiest voor gegrilde groenten of pakt uit met vis zoals gerookte haring, paling of forel.
Voor een aparte fondue, test dit recept met vier Zwitserse kazen en een crumble van Grisonvlees.
Ingrediënten
Voor de crumble van Grisonvlees:
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 sjalotjes, fijngehakt
- 200 g Grisonvlees, fijngehakt
Voor de fondue:
- 1 teentje knoflook, in 2
- 5 dl Fendantwijn of andere droge witte wijn
- 200 g Appenzeller®
- 200 g Le Gruyère AOP
- 200 g Vacherin Fribourgeois AOP
- 200 g Emmentaler AOP
- 4 el maiszetmeel/maizena
- zout, peper
Bereidingswijze
Crumble van Grisonvlees: fruit in een bakpan met antikleeflaag/antiaanbaklaag het knoflook, de sjalot en het Grisonvlees.
Wrijf de fonduepan in met het knoflook. Giet de wijn in de fonduepan. Breng aan de kook. Voeg als de wijn tegen het kookpunt ligt de met het maiszetmeel/maizena, de Appenzeller®, Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP, en Vacherin Fribourgeois AOP beetje bij beetje al roerend toe. Voeg zout en peper toe.
Bestrooi de fondue met de crumble van Grisonvlees.
3/ Kies voor originele bijgerechten
Een ultieme herfst-raclette presenteren? Leef je dan uit met bospaddenstoelen! Serveer de raclette bijvoorbeeld met frisse, rauwe champignons of met delicate, gebakken cantharellen. Of maak het exclusief en voeg wat truffel toe aan je fondue voor een intense smaak. Zoek je meer frisheid in contrast met de rijke kazen? Kies dan voor gefermenteerde groenten. Ook originele kruiden zoals paprika, saffraan of pepers met citrusaroma’s zullen je fondue een verrassend élan geven. Denk ook eens aan seizoensgroenten zoals zoete pompoen of scherpe daslook. Brood is het laatste essentiële onderdeel van een goede fondue of raclette. Kies voor een stevig zuurdesembrood, een zurig roggebrood of een pittig maanzaadbrood.
Ontdek dit fonduerecept voor fondue moitié-moitié met bloemen en aromatische planten uit de Zwitsere bergweiden.
Ingrediënten
- 200 g Le Gruyère d’Alpage AOP, geraspt
- 200 g Le Gruyère AOP Réserve, geraspt
- 1 el + 1 el maïszetmeel (maïzena)
- 400 g Vacherin Fribourgeois AOP, geraspt
- 1 teentje knoflook, in 2
- 1,5 tot 2,5 dl droge witte wijn
- 1 mespunt nootmuskaat zout, peper
- 600 g oud brood, in blokjes gesneden
- 1 handje bloemen en aromatische planten uit de Zwitserse bergweiden
Bereidingswijze
Meng in een kom de beide Le Gruyère AOP kazen met 1 el maïszetmeel. Meng in een andere kom de Vacherin Fribourgeois AOP met het resterende zetmeel. Meng vervolgens de twee kazen. Zet opzij.
Wrijf de fonduepan in met het teentje knoflook. Verwarm de witte wijn. Zet het vuur lager voordat het kookpunt is bereikt. Voeg op middelhoog vuur de kaas handje voor handje toe onder voortdurend roeren met een houten lepel tot de kaas is gesmolten en het mengsel homogeen is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Ontsteek het brandertje van het fonduestel. De vlam moet zwak zijn omdat de fondue het kookpunt niet mag bereiken. Plaats de pan op de brander. Vul een mand met het brood. Prik een blokje brood op de fonduevork en dip in de fondue.
4/ Serveer met een perfect drankje
Of je nu een raclette of een fondue eet: rijke gerechten op basis van kaas gaan vaak samen met een lichte, fruitige of droge witte wijn. Maar er zijn ook andere – meer verrassende - combinaties die het goed doen, zoals friszure witbieren, wild gefermenteerde geuzes, frisse cider, kruidige gin of zelfs een glas stoere whisky. Als je geen alcohol wil drinken, kies dan voor thee of gefermenteerde dranken zoals kombucha: beide werken goed samen met kaas.
Nog enkele bijkomende tips voor de perfecte fondue
- De fondue is te vloeibaar: voeg een handvol geraspte kaas toe. Als dit niet genoeg is, verhoog dan snel de vlam van het fornuis en voeg wat maïszetmeel verdund met wat wijn of kirsch toe.
- De fondue is te dik: verhoog de vlam en voeg een beetje witte wijn toe, roer krachtig.
- De mengeling gaat schiften: plaats de pot op het vuur. Voeg een theelepel maïszetmeel verdund in een beetje witte wijn en citroensap toe. Breng de fondue kort aan de kook en roer krachtig.
- Zijn er kinderen van de partij? Gebruik dan geen alcohol in de bereiding. Vervang de wijn door niet-alcoholische cider.
Fan van Zwitserse kazen? Volg Kaas uit Zwitserland op Instagram om meer te weten te komen of bezoek de officiële website.
Beeldmateriaal in hoge resolutie kan je downloaden in de newsroom van Kaas uit Zwitserland.
Voor meer informatie, contacteer :
Francine De Caluwe
Sofie Pintens